Gent Sint-Pieters

Gent Sint-Pieters

woensdag 27 juli 2011

Villar d'Arene/Lautaret - Saluzzo (Italie)

Rustdag
Wij zijn (bijna) echte profs. Die hebben na een weekje een rustdag. Wij dus ook.
Het weder en de meteo vooruitzichten waren ongunstig. De temperatuur op de Col Angel werd voorspeld rond het vriespunt, met een risico tot sneeuw. De afdaling van deze col naar het eindpunt in de regen is onverantwoord voor een stelletje amateurs. Govaka heeft ter elfder uur een autobus gecharterd voor de transfer van de Col du Lautaret naar de volgende etappeplaats.
Met de bus verder i.p.v. met de fiets.
Iedereen gelukkig: slapen tot 08.00 i.p.v. opstaan om 06.00 hr. Fietsen kuisen, pedalen afmonteren, fietsen inpakken voor transport en het laden van de vrachtwagens was weeral een helse klus.
Om 10.30 was de bus klaar voor vertrek. Op naar de top van de Col du Lautaret, verder naar Briançon, naar Italië, Sestrière, Pinerolo en Saluzzo. Gelukkig heeft Govaka de beslissing genomen om de verplaatsing per autobus te doen. Vanaf Italië begon het weeral (fel) te regenen en het is nog niet opgehouden. Om bij zulk weder een afdaling van 70 km te doen vanaf 2.800m, is onverantwoord. De col was trouwens afgesloten voor het verkeer door de autoriteiten. Het voordeel is dat we vandaag geen lekke banden dienden te vervangen en dat onze fietsen er weeral zoals nieuw uitzien.
Eerste stop in Italië in een gelateria.
Smullen van Italiaanse specialiteiten: Jaak, Marianne (zonder), Jan en Luc.
Om 14.30, na 4 uur bus, zijn we dan aangekomen in Saluzzo (in de regen). We zullen dus de tijd hebben om een beetje orde op zaken te stellen: de was, valiezen ordenen, de bar te verkennen, verjaardagen te vieren... Jos M. heeft een Najima, een 23jarige schone van locale origine een gelukkige verjaardag gewenst, toevallig in de bar! Al de andere fietsers stikjaloers!
Wordt 23 jaar. Jos M. mag onnozel doen, maar moet zijn tanden binnen houden (dixit Jan P)
Om 15.30 lossen van de camions, fietsen terug monteren, de was en plas doen, tanden en de rest nog eens poetsen kortom het gebruikelijke ritueel, maar nu zonder tijdsdruk.
Een bezoek aan het stadje Saluzzo, in de regen, deed sommigen vlug gaan schuilen.
Jan, Nicole, Paul en Jef in Saluzzo.
Logies: Hotel  Griselda  http://www.hotelgriselda.it/ 

Izoard. Het eerste stuk van de zuidelijke flank is een lang recht gedeelte dat even voorbij Brunissard overgaat in haarspeldbochten in het bos met een stijgingspercentage dat niet meer onder de 8% duikt. In La Casse Déserte transformeert het groen in een maanlandschap. Wie denkt dat het hier al in kannen en kruiken is, komt bedrogen uit, want na een korte afdaling volgen nog enkele venijnige bochtjes. Een kilometer voor de top staat een gedenkteken ter ere van Fausto Coppi en Louison Bobet, die hier beiden de basis legden voor hun Tourzeges.
Col buiten Categorie in de TdF.
Col Agnel. De gemoedelijke aanloop wordt slechts onderbroken door een stuk van 3 km tegen 8% en een kilometertje tegen 12%. Vanaf kilometerpunt 13 gaan de poppen echter aan het dansen. Negen kilometer lang duikt het stijgingspercentage hier niet meer onder de 10%. Gelukkig wordt het lijden gecompenseerd door de prachtige omgeving en de rust,
Col d'Agnel: 2de hoogste bergpas in Europa. (Col buiten categorie in de TdF)

Met zijn 2744 meter gold deze pasweg lange tijd als een der hoogste van Europa. Totdat de Col de Bonette werd verhard. Van oktober tot en met mei is de pas voor verkeer afgesloten vanwege grote sneeuwval.
De pashoogte is gedurende het zomerseizoen vanuit Frankrijk door het dal van de Aigue Agnelle in het regionaal natuurpark de Queras. De wegen zijn vrij smal en nabij de top ook behoorlijk bochtig. De Agnelpas is meermaals opgenomen in de route van de Ronde van Frankrijk. Dit jaar op de dag dat wij startten in Gent, nl. rit 18 op 21 juli. De berg is opgenomen als berg van Buiten Categorie.

Logies: Hotel  Griselda  http://www.hotelgriselda.it/ 

Opmerking: de route op bijgevoegde kaart was voorzien voor de fietsers. Wij hebben met de bus een andere route genomen, via Sestrière en Pinerolo.

De getoonde route op het kaartje was oorspronkelijk voorzien. We hebben met de bus een ander traject gevolgd, via Briançon, Sestrière en Pinerolo naar Saluzzo.


1 opmerking:

  1. zo spijtig! Een rit waar ongetwijfeld velen naar uitgekeken hadden!
    Maar aan het weer kan niemand wat veranderen...

    BeantwoordenVerwijderen